Wednesday, June 12, 2013

Fontos higiéniai szabályok

Habár szerintem manapság már elég alap higiéniai szabálynak számít az akne-tól szenvedők körében, de mindenesetre megemlíteném, hogy:

  • Arcmosáskor csak külön és kizárólag arctörléshez használt törölközőt használjunk, más testrészt ne, csak az arcot törüljük vele, ezt csak mi használjuk, és mossuk ki gyakran.
  • A párnahuzatunkat cseréljünk gyakran.
Nagyon fontos, hogy arcunkat ne ugyanabba a törölközőbe törüljük, amivel fürdés után testünket is szárítjuk. Persze felmerülhet itt, hogy mivel a fürdés lényege, hogy tiszta lesz a bőrünk, így azt gondolhatjuk, hogy a törölköző ártalmatlan, de valójában nem így van. Nemcsak, hogy testünkről letörölt elhalt hámsejteket, de esetleg tusfürdőnk maradékát is magában hordozhatja, amik - ha arcunkat beletöröljük -  pórusaink eltömődéséhez, újabb pattanások kialakulásához vezethetnek.
Az arctörölközőnek elég egy pici kis törölközőt használni, a legtöbb helyen ma már lehet is őket ilyen néven kapni. Áruk pár száz forint, ezért javaslom, hogy vegyünk többet, ugyanis így nem kell feltétlenül rögtön kimosni a már sokáig használtat, hanem elég egy újat elővenni. Nagyon fontos, hogy ezeket a törölközőket egy hétnél tovább semmiképp se használjuk, tehát hetente mindenképp cseréljük őket! 

A párnahuzatot is - legtöbb helyen azt tanácsolják, hogy - szintén hetente cseréljük le! A párnahuzat a baktériumok számára az egyik legjobb bulihely. Nemcsak az este folyamán elhullajtott hámsejtjeinkkel, de még olajjal, - a szemből, orrból, szájból származó - baktériumokkal és kosszal vannak tele. Aki esténként izzadni szokott, vagy zsírosabb arcbőrrel és/vagy zsíros hajjal rendelkezik, annak ajánlott, hogy hetente kétszer cserélje le a huzatot!

A mosást, az arctörölköző, és a párnahuzat esetében is elég rendesen mosógépben kimosni, magas hőfokon, a fehérekkel együtt.


0 comments:

Post a Comment