Tuesday, August 6, 2013

Tejtermékek és pattanások - van összefüggés?

Legelőször egy aknéval foglalkozó fórumon akadtam rá egy bejegyzésre, miszerint a tej és a pattanásos bőr súlyosbodása között összefüggés van. A bejegyzés írója beszámolt arról, hogy bőrgyógyásza ajánlására felhagyott a tejtermékek fogyasztásával, és pár hónapon belül teljesen kitisztult az arcbőre, pattanásainak nyoma se lett azóta. Rögtön felkaptam a fejem, és kutakodni kezdtem a témában, és meglepően magam is tapasztaltam, hogy tényleg van valóság alapja.

Kiskorunktól kezdve folyton azt halljuk, hogy igyunk sok tejet, hisz az egészséges, tele van kalciummal, stb. És még ez valóban igaz, az már csak kevés ember számára ennyire ismert tény, hogy:

  •  a tehén tej - anyatej lévén - tele van egy IGF-1 nevezetű hormonnal, ami növekedést elősegítő hormon lévén a növekedésben lévő kis bociknak valóban jót tesz, de a pattanásos bőrtől szenvedőknek aligha. Inzulin emelkedést idéz elő emberekben, és a gyulladásos folyamatokat serkenti a szervezetben, így a bőrön is. 
  • a tejtermékek hatására a bőr több faggyút termel a kelleténél, ami több eltömődött pórushoz, több aknéhoz valamint remek táptalajhoz vezet a P.acnes nevezetű baktérium elterjedéséhez. 
A tej és az akne közötti kapcsolatokról több publikációt is találhatunk. Egyik, a témával kapcsolatos kutatásban, megvizsgálták közelebbről  a tinédzser fiúk diétáját. Megfigyelték, hogy azoknak a fiúknak akik több tejet fogyasztottak, több aknéjuk is volt, azokhoz a kortársaikhoz képest akik nem ittak rendszeresen tejet. De nemtől, kortól függetlenül több más kutatás is alátámasztotta, hogy aki eleve pattanásos, problémás bőrrel rendelkezik, annál a folyamatos tejtermék fogyasztás ezen tünetek súlyosbodását idézi elő.

Mi is lehet a megoldás?
Elég egyértelmű: a tejtermékek eltörlése az étrendből. 
Aki  így dönt, azoknak azt tudom ajánlani, hogy ezt fokozatosan tegyék meg, ugyanis ha rögtön felhagyunk minden tejtermék fogyasztásával egyik napról a másikra, akkor ezt nagyon nehéz lesz hosszú távon fenntartani, úgymond könnyen "vissza lehet esni". Csak a tej kiiktatása étrendünkből a legkönnyebb, hisz az pl.: szójatejjel, mandulatejjel, rizsitallal könnyen pótolható. A joghurt, jégkrém, tejföl, sajt, kefír elhagyása sokaknak nehezebb feladatnak bizonyulhat.
Ezért először próbáljuk a tejet teljesen elhagyni, a többi tejtermék fogyasztását meg először csak csökkenteni, és később akár teljesen el is hagyhatjuk őket is. 

Fontos még, hogy ügyeljünk a kalcium illetve a D-vitamin pótlására. Legkönnyebben étrend-kiegészítő illetve pezsgőtabletta formájában tudjuk ezeket magunkhoz venni. (Ugyan a jobb minőségű szójatejekben már megtalálhatóak ezek az ásványi anyagok, de érdemes a doboz hátoldalán megkeresni, hogy pontosan milyen mértékben.

A másik fontos dolog pedig a kitartás. Nincs azonnali eredmény, bizony időbe telik mire változást tapasztalunk. Én magam is, csak jó pár hónap elteltével láttam a javulást, de én úgy vélem mindenképp megéri. Az eredmények, amiket én tapasztaltam: kevesebb és ritkábban megjelenő pattanások, (és azok sem a fájó, mély csomós, hanem a mérsékelt, hamarabb elmúló fajtájúak), gyulladás illetve 'általános' bőrvörösség csökkenése, a zsíros bőr mérséklődése.



                


0 comments:

Post a Comment