Monday, July 15, 2013

Problémás bőrrel kapcsolatos ideges fogalmak

Olyan idegen nyelvű szavakat gyűjtöttem össze, amelyekkel jó hogyha tisztában vagyunk ha zsíros, pattanásos arcbőrünk van. Gyakran találkozni velük aknés bőrrel foglalkozó cikkekben, tanulmányokban valamint arcápolási termékek dobozán lévő leírásban is megjelenhetnek.

Acne = Ugyanezzel a szóval használatos magyar nyelvben is, csak Akne/Akné-ként használva. A pattanás egyik súlyosabb (gyulladt, mély esetleg fájó) fajtáját nevezik így. Akkor keletkezik, amikor a faggyúmirigyek kivezető nyílása elzáródik, benne a baktérium (P.acnes) elszaporodik, és elindul a gyulladásos folyamat.

Sebum = Faggyú: A faggyúmirigyek által kiválasztott zsíros váladék.

Sebaceous gland = Faggyúmirigy: Általában szőrtüszőkhöz csatlakozva fordulnak elő, és váladékukat a szőrtüszőből eredő szőrszálakhoz csatlakozva ürítik.
A faggyúmirigyek közrejátszanak az akne kialakulásában. A pórusokban a faggyú és a keratin egy hiperkeratotikus "dugót" alkothat, amit comedo-nak neveznek.

Magyarán a comedo eltömődött pórust jelent. A comedo-nak 2 fajtája van:

  • nyílt comedo (más néven mitesszer angolul blackhead): A nyitott 'állapot' oxidációt okoz, ettől lesznek feketék. 
  • zárt comedo (angolul whitehead, azaz fehér mitesszer): A szőrtüsző nyílását eltömítik az elhalt hámsejtek illetve a faggyú, emiatt a szőrtüsző kitágul és a váladék felgyülemlik. Nem mindig láthatóak szabad szemmel, mert a bőr fedőréteg takarja. Hajlamosabbak a begyulladásra, mint a nyílt fajtájúak. 
Non-comedogenic  szavacskát mindig érdemes megkeresni, hogy fel van-e tüntetve a termékek hátoldalán. Jelentése, hogy nem mitesszerképző, tehát az a termék, amelyiken szerepel a felirat nagyobb eséllyel nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyek eltömítenék a pórusokat.

Pimple, papula, zit = Pattanás elnevezései angolul. 

P. acnesPropionibacterium acne. Aknéban megtalálható fertőző baktérium neve. Elszaporodhat a faggyúban és gyulladt pattanásokat okozhat. 

Nodule = Csomó: Gyulladt, mély és fájó kitüremkedések a bőr alatt.


Pustule = Magyarul pustula vagy kelés; a gyulladásos, gennyes pattanást nevezik így. Kinézetre fehér közepű, piros gyulladással körülvett terület.

Seborrhea = A faggyúmirigyek túlműködésével járó jelenség. A bőr emiatt gyulladásos, olajosan fénylő vagy korpásan hámló lesz. 3 fajtája van:
  • Seborrhea Oleosa: Olajos, zsíros jellegű seborrhea.
  • Seborrhea Sicca: Szárazsággal járó seborrhea.
  • Seborrhea Eczemés, Dermatitises: Irritációval, viszketéssel, korpásodással járó seborrhea.

                http://en.wikipedia.org/wiki/Blackhead

0 comments:

Post a Comment