Sunday, June 23, 2013

Szalicilsavval az akne ellen

Hogyha problémás a bőrünk, akkor érdemes olyan termékeket venni, amelyben a szalicilsav (Salicylic Acid) nevű felirat olvasható. (A termék hátoldalán az összetevők felsorolásánál.)
De ismerjük meg pontosabban ezt az összetevőt.

A bőrgyógyászatban/kozmetikában fontos összetevő ezen bőrbetegségek kezelésében: akne, ekcéma, pikkelysömör, tyúkszem, szemölcs.
Baktériumölő, keratolitikus (hámoldó) és mitesszeroldóként működik, ugyanis hatására az epidermisz (felhám) szövetei jobban hámlanak, ezáltal kinyitja az eltömődött pórusokat, és semlegesíti a benne lévő baktériumokat. Megelőzi a pórusok újbóli eltömődését azáltal, hogy összehúzza a pórusok átmérőjét, így 'helyet' biztosít az új sejt növekedéséhez.
Említésre méltó még, hogy a bőrsejtekre gyakorolt hatása miatt, samponokban is használják a korpa kezelésére.


Akne gyógyításához általában 0,5 - 2%-os koncentrációban alkalmazzák; ennél magasabb koncentrációban már hiperpigmentációt (bőr elszíneződését) is okozhat!

Gyógyszerekben is megtalálható (az Aspirin azaz acetilszalicilsav fő összetevője). Fájdalomcsillapító, láz - és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.

(A képen összeválogatott termékek, kifejezetten pattanáskezelők, tehát ezeket nem az arc egész területére csak a problémás helyekre kell felvinni. Ez csak pár példa, rajtuk kívül természetesen még rengeteg más termékben megtalálhatóak, de mivel ezek célzott pattanásleszárítók, ezért nagyobb koncentrációba tartalmaznak szalicilsavat.) 
1. Synergen Anti-Pickel Gel: 2%-os szalicilsav tartalommal
2. Crearskin Clear Emergency: 2%-os szalicilsav-on kívűl még búzakorpa-, aloe vera- és kamilla kivonatot valamint E és A-vitamint is tartalmaz.
3. Clearskin Professional Blemish Mark Treatment: 2%-os szalicilsav tartalma mellett, még Glikolsavat is tartalmaz, így akne utáni hegekre pozitív hatással van.
4. Clean&Clear Advantage Acne Spot Treatment
5. Clearasil Ultra Rapid Action Treatment Cream
6. Yes.Pharma Aknesol: Szalicilsav mellet még kamilla - és benzoe tinktúra, és meténamin is található benne.
7. Clearoderm Spot Stick: Szalicilsav, Bisabolol és csodamogyoró kivonatot is tartalmaz. Sok alkoholt tartalmaz, ezért vigyázzunk vele.
8. Balea Young Soft&Clear Anti-Pickel Roll-On: Szalicilsav, niacinamide, B6-vitamin, mentol, fekete nadálytő kivonat is megtalálható benne. Egyedül a golyós kiszerelése ami aggasztó, praktikusnak tűnhet, de a baktériumok ebben jobban elszaporodhatnak, mivel közvetlen a baktériumokkal teli pattanásokon alkalmazzuk.
9. Vichy Normaderm Hyaluspot: Szalicilsavat, sárgabarack mag olajat, kaolin-t és E-vitamint is tartalmaz.


Források: http://en.wikipedia.org/wiki/Salicylic_acid
                http://www.ehow.com/how-does_4926622_salicylic-acid-cure-acne.html


0 comments:

Post a Comment