Wednesday, June 12, 2013

Alkohol az arcápolási termékekben

Az alkohol - leggyakrabban Alcohol Denat.-ként feltüntetve - az egyik leggyakoribb összetevő, amit a zsíros,  problémás bőrre ajánlanak. De valójában jót tesz ez a bőrünknek?

Először is, kezdjük az összetevőkkel kapcsolatos alapinformációkkal. A termék dobozának - vagy magának a terméknek - a hátoldalán található ez a lista, és az összetevők felsorolása nagyságrendileg történik. Tehát abból az összetevőből, amiből a legtöbb (vagy legnagyobb koncentráltságú) van jelen a termékben, az legelöl foglal helyet a felsorolásban, míg amiből a legkevesebb van a termékben az a legutolsó.

Több fajta alkohol is létezik a kozmetikai iparban. Ezek közül megkülönböztetünk úgynevezett "" és "rossz" alkoholokat.
Ha a rossz alkoholok közül bármelyik a termékösszetevők felsorolás elején olvasható, akkor az a termék az összes bőrtípus számára problémát okoz! Ha viszont az összetevő lista utolsó helyén van, akkor az nem jelent gondot, hisz nincs magas koncentrációban jelen a termékben.
De miért is "rosszak" a rossz alkoholok? Ezek az alkohol fajták oldószerként viselkednek, ezáltal a bőr - természetesen előforduló - védő olajait is feloldják. Ezért szárítanak.
Az Ethyl Alcohol-ok emellett bőrirritációt okoznak, akár Rosacea is kialakulhat tőle, valamint megakadályozzák az A vitamin felszívódását.

Az egyik legrosszabb tanács egy zsíros bőrtípusú embernek az, hogy használjon alkohol tartalmú készítményeket az arcára! Nekik is ugyanúgy kerülniük kell ezeket!! Hogy miért?
Az alkohol használata a bőrön stimulálja a bőrben jelenlevő idegvégződéseket, ezáltal gyulladást idéz elő, ami ösztönzi a túlzott olajtermelést a pórusokban.
Tehát eleinte az alkohol szárító hatásától "zsírtalanodhat" a bőr, de hosszútávon az olaj visszatér még súlyosabb formában, mint azelőtt.


Források:  http://www.paulaschoice.com/cosmetic-ingredient-dictionary/definition/alcohol
                http://www.oilyskinblog.com/alcohol-in-skin-care-the-good-and-the-bad/


0 comments:

Post a Comment