Friday, June 7, 2013

Ételt az arcra?

Egyre több blogon, fórumon lehet olvasni mostanság tippeket, hogy milyen házi módszereket vessünk be a pattanások ellen. Rengetegszer olvastam már, hogy mézet, citromlevet, fahéjat vagy - arcradírozóként - cukrot ajánlanak a kétségbeesett, pattanásoktól szenvedőknek. Én ezektől ki is tudok rendesen borulni.

Fel nem tudom fogni, hogy ki az aki azt tudja ajánlani mondjuk aknés bőrre, hogy fogd a mézet és kend az arcodra, attól jobb lesz. Azért ne őrüljünk már meg ennyire. Tény, hogy a méznek fertőtlenítő és baktériumölő hatása van, DE komolyan azt gondoljuk, hogy a kozmetikában pl. az arckrémekbe a vegyészek fogják és csak úgy beleteszik a mézet? Valószínű, hogy azt valamilyen kémiai folyamatokkal tisztítják stb. 

A másik meg, hogy ha normál arctípusra rákenünk mézet, valószínűleg nem fog vele semmi különösebb történni - esetleg tényleg jobb kinézetű lesz - de zsíros, aknés bőrön a pórusok eltömődéséhez, és még több akne/ pattanás kialakulásához vezet. 

Ennél a példánál maradva, ha a méz valóban is csodaszer lenne, akkor erre nem jött volna már rég rá a kozmetikai ipar, és gyártanák tömegszámra a pattanáskezelő-méz-kivonatú-leszárítókat? Rengeteg pénzt le lehetne így húzni a - manapság amúgy is nagy divatnak örvendő - bio/ vegyszermentes életmódot követő célközönségről.

Úgyhogy ha gyulladt, problémás a bőrünk semmiképp se ételekben keressük a megoldást! Bőrgyógyásztól sem hallottam még olyan tanácsot, hogy 'menjen haza radírozzon cukorral arcot, majd öblítse le citromlével'. 
Manapság drogériákban is már hatásos pattanás ecsetelőket lehet kapni, egész jó áron.
Semmiképp se a spájzba keressük az ellenszert.

0 comments:

Post a Comment