Monday, June 17, 2013

Napozás és az akne

Rengeteg ember meg van róla győződve, hogy a Nap jótékony hatással van az aknés, pattanásos bőrre. Sajnos ez nem így van.

Ha problémás bőrünkkel napozunk, eleinte azt hihetjük, hogy a barnulás segíthet elrejteni az akne által okozott bőrelszíneződéseket, talán még tapasztalhatjuk is, hogy a bőr napfénynek való kitétele kiszárítja a túlzott faggyútermeléstől fénylő arcot. Azonban ezek a hatások csak átmenetiek, és amint megszűnnek, az akne állapota rosszabbodik, hisz a bőr válaszul az UV-sugárzásra, még jobban begyullad.

Arról ne is beszéljünk, hogy a bőrgyógyászok által felírt gyógyszerek (Sotret, Roaccutan, stb) valamint a speciális (Benzoyl Peroxide és Szalicilsav tartalmú) krémek mellékhatása a fényérzékenység, így a hétköznapokban - főleg nyáron - nagy hangsúlyt kell fektetni a napvédelemre, napozni meg egyáltalán nem is szabad!

Tehát ha aknétól szenvedünk mindenképpen kerüljük a túlzott napon való tartózkodást, illetve mindig használjunk SPF-et tartalmazó krémeket, főleg akkor ha az UV-sugárzás erős! Manapság már rengeteg aknés bőrre kifejlesztett, speciális napvédővel találkozhatunk. Íme néhány példa:




1. La Roche Posay Anthelios XL Dry Touch Gel Cream SPF 50+; 2. Bioderma Photoderm AKN Mat SPF 30; 3. Eucerin  SPF 50 Sun Fluid Mattifying; 4. Bioderma Photoderm AKN SPF 30 Sun Spray; 5. Vichy Capital Soleil SPF 50 Mattifying Face Fluid Dry Touch; 6. Neutrogena Clear Face Break-out Free Liquid-Lotion Sun Block SPF 30


Források:  http://health.howstuffworks.com/skin-care/beauty/sun-care/sun-exposure-heal-acne.htm
                  http://www.skintactix.com/acne_tips.htm

0 comments:

Post a Comment