Wednesday, July 17, 2013

A cink hatása a bőrre

Közismert tény manapság, hogy a cink pozitív hatással van a bőr, haj illetve körmök állapotára. Nem ilyen elterjedt ugyan, de egyes kutatások a pattanásos bőrt is gyakran kapcsolatba hozzák a cinkhiánnyal.

Cink belsőleg 


A cink (angolul: zinc) egy fontos ásványi anyag, ami a jól működő anyagcseréhez nélkülözhetetlen, valamint a sejtnövekedés és a sejtreplikációhoz is elengedhetetlen. A cinkhiány gyakoribb jelenség, mint hinnénk, tünetei:
körmökön megjelenő fehér foltok, gyakori megfázás, hajhullás, és bizony az akne. Belülről, a táplálkozással érdemes pótolni. Cinkben gazdag ételek például a hüvelyesek (lencse, bab, zöldborsó), máj, tojás, húsok, magvak (mandula, tökmag, napraforgómag), és a teljes kiőrlésű gabona.
Manapság persze étrend kiegészítő tabletta formájában is hozzájuthatunk, de mindenképp tartsuk be a napi ajánlott mennyiséget: felnőtteknek napi 25-40 mg a limit, az 50 mg-ot semmiképp se haladja meg!

Cink és az akne

A mechanikája, hogy miért tesz jót az aknés bőrre nem ismert pontosan, de valószínűleg azon tulajdonságai  által, hogy: szabályozza a szervezet hormonegyensúlyát, és segíti az A-vitamin szállítását a bőrbe, valamint, hogy csökkenti a bőr olajgyártását.

Cink külsőleg


Bizony a cink nem csak tabletta formájában lehet jó hatással a pattanásos bőrre, hanem külsőleg alkalmazva is segíti az aknéval járó gyulladás enyhítését.
Érdemes ezért az olyan termékekre külön figyelmet fordítani, amelyek tartalmaznak cinket. A termékösszetevőinek felsorolásánál a cinknek több fajtája is előfordulhat, ebből a leggyakoribbak:

Zinc Oxide:
Ez az összetevő szárít, nyugtat, védi az irritált bőrfelületet és segíti a gyors gyógyulást. Ezen tulajdonságai miatt leggyakrabban babakenőcsökben van jelen, (pelenkakiütésekre alkalmazzák) de emellett még korpásodás elleni samponokban, valamint napégést csillapító krémekben is megtalálható. Ezen felül UVA és UVB blokkoló is, és non-comedogenic (nem okoz mitesszereket). Az aknéra alkalmazzák, mert segíti a túlzott faggyútermelést 'szárítani', és gyorsíthatja a pattanások gyógyulását, valamint egyesek szerint segíti az olajtermelést is kordában tartani. Egyetlen hátránya, hogy fehér filmréteget képez a bőrön, ezért érdemesebb este használni.

Zinc PCA:
A PCA (Pyrrolidone Carboxylics Acid) egy aminosav származék, ami a bőrben természetesen is megtalálható. Ezen összetevő a Cink és a PCA pozitív tulajdonságait egyesíti: képes a faggyútermelést csökkenteni, de emellett hidratál is.

Összefoglalva tehát segíthetjük a pattanásos, zsíros bőrünk állapotát a cink szedésével, illetve cinket tartalmazó kozmetikumok használatával. Személyes tapasztalatom, hogy valóban jobb minőségű lesz tőle a bőr, de ne azonnali eredményt várjunk, egy-két hónapnyi, mindennapos cink fogyasztás mellett lesz látható a javulás.


Források: http://www.clearskinforever.net/zinc-and-acne-does-zinc-help-with-acne/
                http://www.skinenergizer.com/how-zinc-help-treat-acne-s/13931.htm
                http://en.wikipedia.org/wiki/Zinc_oxide#Medicine
                http://kremmania.hu/osszetevok/zinc-pca
                http://www.skinactives.com/Zinc-PCA.html


0 comments:

Post a Comment