Wednesday, July 31, 2013

Pattanások a testen

Gyakori jelenség, hogy az arcon megjelenő pattanások/aknék mellett, a test többi részén - leggyakrabban a háton, mellkason - is előbújnak a pattanások. Ez főleg ilyenkor nyáron, a lenge illetve mélyebben kivágott felsők időszakában a legkellemetlenebb.

Szerencsére manapság ezen bőrproblémák karbantartásához egyre több pattanásos bőrre kifejlesztett tusfürdővel lehet találkozni. Ezek közt a leggyakoribb hatóanyag a teafa vagy a szalicilsav, de emellett akár radírozó hatású tusfürdővel is találkozhatunk már. Pár példa:



1. Faith In Nature Tea Tree Shower Gel & Foam Bath
2. Avon Clearskin Blemish Clearing Acne Body Wash: 2%-os szalicilsavat tartalmaz.
3. The Body Shop Tea Tree Body Wash
4. Planet Spa Turkish Thermal Baths Black Soap: Feketeszappan, radírozó hatással, sűrűbb agyagosabb állagú. Arcra is használható.
5. Pharmaceris Body-Sebostatic
6. Dr. Organic Organic Tea Tree Body Wash: Teafaolaj mellett, aloe vera kivonatot és borsmentaolajat is tartalmaz.
7. Neutrogena Oil-Free Acne Stress Control Power-Cream Body Wash: Szalicilsavat tartalmaz.
8. Neutrogena Body Clear Body Wash: Szintén szalicilsavat tartalmaz.  


Sokan a tusfürdők helyett inkább a "természetesebb" szappanokra esküsznek, így azokból is felsorolok párat. Fontos megemlítenem, hogy az arcra nem ajánlatos ezeket használni, hisz nagyon kiszáríthatják a bőrt, és akár még jobban ronthatnak bőrünk állapotán (szó szerint saját bőrön tapasztaltam). 



1. Himalaya Herbals Refreshing Cucumber Soap: Uborka és kurkuma kivonatot valamint kaolint is tartalmaz.
2. Olivia Szappan Körömvirág kivonattal: A körömvirág remek gyulladáscsökkentő tulajdonságáról ismert.
3. Himalaya Herbals Neem&Turmeric Soap: Nim, citrom és kurkumaolaj található benne. 
4. Olivia Szappal Holt-Tengeri Iszappal: Mélytisztító hatású szappan. Pattanásos bőr mellett még ekcémás bőr kezelésére is ajánlják. 


Ha a hát/mellkas területén súlyosabb pattanások alakulnak ki, azokat mindenképp érdemes (az arcra is használt) Szalicilsavas illetve Benzoil Peroxid tartalmú célzott pattanáskezelő krémekkel kezelni. Emellett a megfelelő napvédelemre is mindig ügyeljünk!




0 comments:

Post a Comment