Wednesday, July 10, 2013

Mandulával a szebb bőrért

Amikor bőrszépítő ételekről van szó, a neten sok cikkben, illetve külföldi fórumokon többször megemlítik, hogy a mandula fogyasztása jótékony hatással van a pattanásos bőrre. Valóban saját bőrön is tapasztaltam már, hogy - ugyan nem tünteti el hipp-hopp a pattanásokat - de a bőr összképe mintha szebb lenne tőle.
Utána jártam, vajon van-e ennek valamiféle tudományos alapja is vagy csak egy mendemonda?

Ugyan sokan a zsírtartalma miatt egészségtelennek hiszik, de valójában egészséges egyszeresen telített zsírokat tartalmaz ami pl.: a súlygyarapodást segít megelőzni valamint a koleszterinszintet is csökkenti, ha módjával fogyasszuk.

Kb. 32 gramm mandula az ajánlott napi E-vitamin adag közel felét fedezi, emellett magas a mangán, B2 vitamin, triptofán (fehérjében lévő aminosav), réz és foszfor tartalma.
Az E-vitamin jó hatással van a bőrre, hiszen segít a szabad gyökök (pl.: szennyezettség, káros baktériumok) elleni védekezésben. Így az antioxidánsokban gazdag ételek - mint, a mandula - fogyasztása segít a szabad gyököket kordában tartani szervezetünkben.

Emellett emésztésünknek is jót tesz, ami plusz pont, hisz az emésztéssel illetve a belekkel kapcsolatos rendellenességek is közrejátszhatnak a problémás bőr rosszabbodásával.
Tehát valóban: a mandula segítheti az aknét, a bőr állapotának javítása által.

Viszont fogyasztásával mindenképp vigyázzunk (ha diétázunk), hisz kalóriatartalma magas, ezért napi kb. 10-15 szem mandula az ajánlott.

Azt is fontos megjegyezni, hogyha az étkezésünk alapból egészségtelen, de mellette mandulát fogyasztunk, attól ne várjunk csodát. Egészséges életmód mellett, snack-ként fogyasztva a legajánlottabb.



Források: http://www.livestrong.com/article/73714-acne-almonds/
               http://www.justalmonds.com/category_s/156.htm
               http://laurenconrad.com/blog/post/tuesday-ten-acne-fighting-foods



0 comments:

Post a Comment