Thursday, July 4, 2013

GI-diétával a pattanások ellen

Ugyan a blogom nagy részét krémek, és külső kezelések ajánlása teszi ki, ennek ellenére én mégis azt tapasztalom, hogy azzal érhetjük el a legtöbb és leghatásosabb változást, hogyha "belül" minden rendben van. Érdemes mindenkinek saját bőrén megtapasztalni, hogy melyek azok az ételek, amelyek fogyasztása negatív hatással van a pattanások, aknék állapotára arcunkon. Ez egyénenként változhat, nekem személy szerint a tejtermékek illetve az erősen fűszeres ételek fogyasztása okozza leginkább a pattanások elszaporodását.

Ha jobban beleássuk magunkat a témába, nagyon sok tanulmányt, cikket találhatunk a neten, amik a magas glikémiás indexű (GI) ételek, aknés bőrre gyakorolt negatív hatásáról szólnak. Sok szakember véleménye szerint az ilyen ételek önmagában ugyan aknét nem okoznak, de a már meglévő pattanásos bőrt még rosszabb állapotba hozzák..

De mi is az a glikémiás index? Az elfogyasztott szénhidrátok a szervezetben glükózzá (szőlőcukor) alakulnak, a glükóz pedig felszívódva megemeli a vércukorszintet. Hogy milyen hamar alakul át glükózzá az étel, azt a glikémiás index mutatja meg. Minél lassabban alakul glükózzá a szénhidrát, annál lassabban szívódik fel, és annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

Tehát a magas GI-ű ételek fokozottan növelik a vércukorszintet, így minél magasabb az index értéke, annál több problémát okozhat.

A GI értékét 100-as pontrendszerben mérik. A gyorsan lebomló szénhidrátok GI értéke magas, ezek a pontrendszerben 55-100 közötti értékkel rendelkeznek. Ilyen ételek pl.: hasábburgonya, kekszek és (meglepő módon) a görögdinnye.
Az alacsony GI-ű ételek (0-55 között helyezkednek el) pl.: a teljes kiörlésű gabonák, alma, lencse, zöldségek, étcsokoládé.

Hogyha bőrünk problémás, aknéra hajlamos, akkor mindenképp ajánlom, hogy tegyünk egy próbát ezzel az étrenddel, veszíteni valónk nincs!

Részletesebb GI táblázat itt megtalálható: http://gi-tablazat.csaknem.hu/

Források: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130220084809.htm
                http://www.szepsegbroker.hu/szakcikk/akne_kialakulasat_provokalo_etrend_326/
                https://en.wikipedia.org/wiki/Acne_vulgaris#Diet

0 comments:

Post a Comment