Saturday, August 30, 2014

Az Omega-3 zsírsav hatása az aknés bőrre

Aki a tudatos táplálkozás híve az biztos hallott már az Omega-3 zsírokról, és annak jótékony hatásairól. Az Omega-3-at legtöbben a halakkal azonosítják, és valóban sok halfajta (lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal) is (!!) a forrása ennek a telítetlen zsírsavnak.

Az Omega 3 zsírsavak jótékony hatásai közül a legismertebbek valószínűleg a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásai, de ezen felül - gyulladás csökkentő tulajdonságai révén - az akne elleni harcban is segítségünkre lehet.

Egy Dél-Koreai egyetemen kutatásokat végeztek a halolaj kapszulák hatásairól az aknés bőrre. A 10 hétig tartó kutatásban főként húszas éveik elején járó fiatalok vettek rész, és a kutatás végeztével megállapították, hogy a gyulladt pattanások száma 40-50%-kal, a gyulladással nem járó pattanásoké pedig 20%-kal csökkentek. Nemcsak a pattanások számában vettek észre változást,hanem azok méretén is - a már meglévők immár kisebbek illetve kevésbé fájdalmasak voltak.

Ha interneten rákeresünk a témára, bizony sok cikket illetve blog-ot találunk, ahol sokan a halolaj hatékonyságáról vitatkoznak. Mint ahogy az a legtöbb étrend kiegészítőnél, krémeknél stb. előfordul, van akinek működik van akinek nem. Biztos rengeteg oka lehet annak, hogy még egyes emberek hatékonynak vallják, addig másoknál miért marad el a várba várt eredmény.
Véleményem szerint, legtöbb esetben az életmód a ludas. Ha alapból egészségtelenül étkezünk, csupa olyan dolgot eszünk ami bőrünkre önmagában is rossz hatással van, de mellé szedünk étrend kiegészítőket, annak legtöbbször nem sok értelme van.  Fontos az egészséges életmód, és emellett már eredményesebb hatással lehetnek a kiegészítők bőrünkre.

Én személy szerint csak pozitívan tudok nyilatkozni az Omega-3 zsírsavról, amit kapszula formájában, minden nap szedek. Én úgy veszem észre bőröm egyenletesebb tőle, és kevesebb gyulladt terület figyelhető meg az arcomon. Ha az én tanácsomat kérné bárki, én merném ajánlani, hisz az Omega-3 egészséges, jót tesz a szervezetünknek, így még ha nem is tapasztalnánk nagyobb változásokat bőrünkön, ártalmasnak semmiképp nem nevezhető.


Mielőtt bármilyen értrend kiegészítőt szedünk, alaposan olvassuk el az útmutatóját, hogy hogyan, milyen mennyiségben szabad alkalmazni!!


Források: http://www.acneeinstein.com/study-omega-3-supplements-reduce-acne-42/
                 http://hu.wikipedia.org/wiki/Omega-3_zs%C3%ADrsavak
        




0 comments:

Post a Comment