Tuesday, July 2, 2013

Gőzöléssel a bőrproblémák ellen

Az arcgőzölést én nagyon hatásos kiegészítő kezelésnek találom a problémás bőr ápolásánál. Egy mélyebb tálnál, forró víznél és egy törölközőnél (amit magunkra terítünk) nem is kell több "hozzávaló", saját otthonunk kényelmében bármikor időt szakíthatunk rá.

A gőzölés már önmagában is hatásosan megnyitja a pórusokat, és segíti a bőr izzadását, ezáltal a baktériumok és a felesleges olajok ürülését. De ha a forró vízbe bizonyos termékeket belecsepegtetünk úgy még hatékonyabb eredményeket tudunk elérni. Ezekhez pár tipp:

Teafaolaj

A teafaolaj baktérium-, gomba-, vírusölő illetve antiszeptikus tulajdonságáról híres, emiatt gyakran használják akne, és egyéb bőrbetegségek kezelésében. 100%-os teafaolaj manapság már bármely drogériában elérhető.
Ha arcgőzöléskor a forró vízbe pár cseppet belecsepegtetünk még hatékonyabbá tehetjük azt, ugyanis a gőz hatására megnyílt pórusokat a teafaolaj hatékonyan kitisztítja. Elég intenzív illata van, ezért először csak 1-2 cseppel kezdjük, ha megszoktunk az erős illatot akkor növelhetjük az adagot 3-4 cseppre.




Lush T Tree Toner Tabs

Ezek a Lush T Tree Toner Tab nevezetű, szintén teafaolajat tartalmazó, praktikus kis tabletták. Forró vízbe kell beletenni, és egy pezsgőtablettához hasonlóan, pezsegve oldódik fel. Teafaolaj mellett még szódabikarbónát
és aloe vera port is tartalmaz. Nem olyan erős az illata, mint a sima, 100%-os teafaolajé, ezért könnyebben kibírható az a pár perc amit a belégzésével töltünk. Másik pozitívuma még, hogy a megmaradt gőzölő folyadékot tonikként fel lehet használni. A nagy melegben én a hűtőben tárolva, arcpermetként szoktam használni.

Himalája só 


Ugyan rengeteg felhasználási módja van, én az arcgőzöléshez használom, sok sikerrel. Rendkívül jó hatással van a zsíros, pattanásos bőrre; a túlzott faggyútermelést szépen helyreállítja, visszaállítja a bőr természetes PH értékét, segíti a méregtelenítést, emellett a  mitesszerekre, eltömődött pórusokra is pozitív hatással van. Én gőzölés után tapasztalom, hogy kissé kiszárítja a bőröm, de ez átmeneti, és hidratálókrémmel orvosolható. Lehet szappan, illetve kisebb sókavicsokra zúzott kiszerelésben is kapni (az utóbbi formájában praktikusabb). A forró vízben lassan párolognak el a sókristályok, az  így keletkező illat pedig semleges így sokkal kellemesebb élményt nyújt.

Gyógyfüvek, növények 


Sokféle gyógynövény áll a rendelkezésünkre, ezeket is nyugodtan felhasználhatjuk gőzöléskor. Leggyakrabban a kamilla virágzatot említik meg, ha arcgőzölésről beszélünk, és valóban a kamilla gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, ezért jótékony hatással lehet a bőrre. Emellett azonban sok más gyógynövény is a rendelkezésünkre áll, amiket "tesztelgetve" kideríthetjük melyik a legjobb a bőrünknek. Amit zsíros, problémás bőrre ajánlani szoktak még: citromfű (vírusölőként ismert), csalán levél, borsmenta (tisztító hatású) valamint a kakukkfű (fertőtlenítő hatású).





Ha kezdők vagyunk az arcgőzölés területén, akkor az elején ajánlatos 3-5 percnyi időt eltölteni a gőz felett, majd ha már megszoktunk 5-10 perces időre is 'feltornázhatjuk' magunkat.
Fontos, hogy amikor gőzölünk vigyázzunk a forró vízzel, és ne hajoljunk túl közel a víz felületéhez, ugyanis súlyosan megsebesíthetjük magunkat! Tehát csak óvatosan!

Tipp: Még jobb eredményeket érhetünk el, ha rögtön arcgőzölés után teszünk fel arcpakolást, mivel azok hatóanyagai a - gőzölés által megnyílt - pórusok mélyére hatékonyabban jutnak el.





0 comments:

Post a Comment