Friday, June 21, 2013

"A csoki pattanást okoz"...mítosz!?

Biztos mindenki hallotta már ezt a mondatot egyszer az életében. De vajon tényleg pattanást, vagy aknét tudna előidézni a csoki?

Ha alaposan utánajárunk a témának - főleg angol nyelven - rengeteg tudományos cikkel találkozunk, és meglepően egyik sem említi 100%-os bizonyossággal, hogy a csokoládé pattanást okozna.

Magát pattanást normál bőrön valószínűleg nem fog előidézni, csak a már meglévő, rossz állapotban lévő aknés bőrt hozhatja még rosszabb helyzetbe. Mivel ez a mítosz nagyon erősen bele van ivódva a köztudatba, fórumokon nagyon sokszor olvashatjuk, hogy a kettőt közvetlenül összekapcsolják egymással, de azt senki sem említi meg, hogy itt nem feltétlenül a csokival magával van a gond, hanem annak egyes összetevőivel. Így érdemesebb lenne azokat megvizsgálni. A rosszabb minőségű csokoládék - nem a magas kakaótartalmú étcsokik - rengeteg cukrot, tejet illetve telített zsírokat is tartalmaznak, amit ha nagyobb mennyiségben fogyasztunk, már gondod jelenthet.

De pontosan mi/hogy okoz gondot?

  • ha folyamatosan nagy mennyiségben fogyasztunk belőle a vércukorszintünket fokozottan megemeli, és ennek hatására előfordulhat, hogy súlyosbíthatja a már kialakult pattanásos állapotot. (A magas glikémiás indexű ételek fogyasztása és az akne rosszabbodása között egyre több bőrgyógyász lát kapcsolatot.)
  • a csoki másik fontos összetevőjét a tejet, szintén nagyon sokszor emlegetik a bőr fokozott gyulladásos állapotának előidézőjeként. (Mindkét témáról fogok részletesebb bejegyzést írni.)
  • szintén nagyobb mennyiségben fogyasztva a csoki székrekedést is előidézhet, ami bőrünkön bosszulja meg magát, akár elő is idézheti a pattanások elszaporodását.


Fontos megemlíteni, hogy 1-2 kocka csoki nem okolható a már meglévő pattanásos helyzetért. Ha viszont folyamatosan és sokat fogyasztunk belőlük az már hozzájárulhat a bőr rosszabbodásához. (Ha belegondolunk a kutatásokban résztvevő kísérleti alanyokat is napokon/heteken át etetik csokoládéval, csak azután tapasztalnak eredményeket.)

A lényeg, hogy válasszunk jobb minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládékat, és fő a mértékletesség!!


Források: http://www.bbc.co.uk/news/magazine-21967574
                 http://www.livestrong.com/article/275772-a-list-of-foods-beverages-that-cause-constipation/
                 http://www.highonhealth.org/will-constipation-cause-acne/
                 http://www.huffingtonpost.com/2013/04/23/chocolate-acne-immune-system-_n_3140782.html

0 comments:

Post a Comment