Thursday, June 13, 2013

Akne és a táplálkozás - az alapok

Ugyan az akne hátterében leggyakrabban hormonális zavarok és a genetika áll, emellett nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy a stressz, tápanyag hiányok és az egészségtelen étkezési szokások is hozzájárulhatnak a bőrbetegség kialakulásához/ rosszabbodásához.

Amikor legelőször jártam bőrgyógyásznál az aknés bőröm miatt, - kezelés, és gyógyszártári krémek ajánlása mellett - azt tanácsolta, hogy kerüljem a kristálycukrot, finomított lisztet, olajos chips-eket, valamint az erősen fűszeres ételeket.
Mint erre magamtól rájöttem az évek során, emellett még rengeteg más étel van úgymond a 'tiltólistán', de ezzel szemben csomó más étel/ital fogyasztása jótékony hatással van a bőrre.

Kezdjük az egyik legfontosabb és legalapabb dologgal: a hidratálás. Hogyha nem iszunk elég vizet, a testünk nem lesz kellően hidratált, és ez a bőrön (mint szerv) fog legelőször megmutatkozni.
A bőr egyik legfontosabb funkciója, hogy izzadás által eltávolítsa a mérgeket a szervezetből. Hogyha túl sok a méreganyag a szervezetünkben, akkor a bőr is szerepet játszik ennek kezelésében. Ezáltal, ahogy a mérgek nagy része a bőrön keresztül elhagyja szervezetünket, a bőr normál PH-ja megváltozik.
Ha szervezetünk egy kis mértékben is dehidratált, és a pórusok eltömődnek, a bőr 'megingott' PH-ja táptalaja lesz a baktériumoknak.
A víz amellett, hogy tisztítja a beleket, a detoxikáló folyamatokat is segíti a szervezetben, és normalizálja a bőr PH értékét.


Minimum napi 2 liter vizet mindenképp fogyasszunk el a szebb bőr érdekében (is)!

Emellett még általánosságban (később részletesen kitérek rájuk) megemlítek pár fontos étkezési szabályt, amit a problémás bőrűeknek ajánlott betartani:

  • együnk sok rostot tartalmazó ételeket (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona)
  • kerüljük: az alkoholt, szénsavas-cukros üdítőket, kávét, erősen fűszerezett és olajos rágcsákat, rántott és előrecsomagolt ételeket, fehér lisztet és a kristálycukrot
  • csökkentsd a tejtermékek fogyasztását
  • vörös húst kerüljük
  • fogyasszunk cink-ben gazdag ételeket
  • cukorfogyasztást csökkentsük



0 comments:

Post a Comment